Pravice

Zadnje čase se razvija ogromno polemik in protestov in vse sorte vprašanj na svetovni ravni. Najbrž so se dogajale že prej, ampak sem jaz v tem trenutku v taki starosti, ko me te reči začenjajo zanimat, ali pa pač ne morem mimo :/.

Zaščitimo živali v tej mrzli zimi!!!
Normalno se mi zdi, da hišnih ljubljenčkov ne pustimo na mrazu. Oz. jim vsaj omogočimo, da se skrijejo v toplejše kotičke v garaži, hlevu ali na seniku. Naš pes si je izbral kotiček v garaži in smo mu pod ritjo postlali z vrečo, polno sena :). 

Zaščitimo prebežnike in begunce!!!
Res je. Biti brez doma mora biti grozno. Pa na mrazu, v negotovosti, kaj se dogaja s tvojimi dragimi, brez osnovnih življenjskih potrebščin, da ne govorimo o tem, da niti na WC ne moreš v miru in normalno ... Prav je, da ljudje poskrbimo za soljudi. Je pa tudi res, da se mi ne zdiš čisto normalen, če od družine/kraja/države, v katero si prebežal, pričakuješ, da ti bo izpolnila vse skrite želje. Še posebej, če so-prebežniki ogrožajo življenja tamkajšnjih ljudi.

Zaščitimo drevesa!!!
Drevesa rabimo za dihanje -> proizvajajo nam kisik. Poleg tega nam nudijo senco, miren kotiček za sprehod ali poležavanje, oporo pri orientaciji v prostoru in čudovito jesensko kuliso. Iz njih pa lahko naredimo ladjo ali čoln, hišo ali vikend, stavbno ali notranje pohištvo, kolo ali očala, kole/prekle za na njivo ali v vinograd, papir ali okrasne posodice, pa še mnogo drugih reči, ki mi trenutno niso padle v oči.

Zaščitimo ženske pravice!!!
Volilno pravico si ženske v Sloveniji dobile z letom 1945. Imele so je že v letih 1920-21, a šele z 1945 so jo dobile "za skoz". V današnjem času se nam zdi volilna pravica, takoj ko dopolnimo 18 let, popolnoma samoumevna.
Pravico do izobrazbe so imele ženske iz dobro stoječih družin že skozi celo zgodovino. Je pa res, da izobražena ženska še do pred nedavnim ni veljala za človeka, ki parira moškemu izobražencu. So pa bile izjeme: Marie Curie, sv. Hildegarda ...
Do enakega plačila za enako delo. Tukaj so še zdaj izjeme. Ker kao ženska ostane na porodniški in gre večkrat na bolniško zaradi otrok. Kao. To, da lahko počne več stvari hkrati, je pa kr samoumevno?
Do nenasilja. Ta je povsem logična. Z nasiljem ne rešimo nič. Argument moči ali pa moč argumenta. Ddd!
Pravica do življenja je neodtujljiva pravica za vsakega človeka. Torej tudi za žensko. Od spočetja naprej. V nekaterih drugih kulturah imajo zaradi neupoštevanja te pravice nemalo problemov. Ker je veliko fantov, deklet pa ni. Zakaj? Ker morajo starši dekletu ob poroki dati velikodušno doto, fant pa tisto dekle skupaj s doto dobi za ženo. 
Nosečnost + ultrazvok + nočem imeti hčerke = umetna prekinitev nosečnosti = splav
Sčasoma v deželi primanjkuje deklet in posledično tudi žensk, ki bi rodile novi rod :/.
Pravica do uravnavanja plodnosti. Več o tem v eni prihodnjih objav :)


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Roald Dahl: Pepelka

Zakaj objavljam izkušnje z zmenkov in kakšna je dobra alternativa zmenkom na slepo?

Turkiz, žad, safir in ametist. Pa srebro ali belo zlato. 1/2